15. marraskuuta 2012

Kolmen kerran sämpylät



Taloudessamme leivotaan sämpylöitä ja leipää kausissa. Kun sanon "taloudessamme" tarkoitan: minä leivon sämpylää ja leipää kausissa. Välillä kaupasta ei tarvitse tuoda leipää lainkaan kuukausiin, välillä kuukausiin ei muuta syödäkään kuin kaupan leipää. Viime aikoina jälkimmäinen on ollut vallalla. Sämpylät ovat kuitenkin yksi selkeistä bravuureistani (ainakin, jos avopuolisoltani kysytään), joten mikäpä sen sopivampaa kuin jakaa resepti täällä.

Eilen päätin kaupassa, että me syömme hampurilaisia päivälliseksi. Ne ovat helppoja ja hyviä kotona tehtynä. Valitettavasti olen hemmotellut puolisoni niin, ettei hänen mielestään hampurilaisia voi syödä ilman omatekemiä sämpylöitä. Niinpä sämpylätaikinan tekoon!

Sämpylät ovat hassuja. Eri ihmiset saavat täsmälleen samalla reseptillä niistä täysin erilaisia, jopa maultaan! Itselläkin saattaa sämpylöiden ulkonäkö vaihdella eri valmistuskerroilla, maku sentään pysyy suurin piirtein samana. Käytän sämpylöitä ja leipääkin tehdessäni äitini sämpylätaikinareseptiä, joka on varmaan juuri sellainen kuin kaikilla muillakin, mutta mielestäni myös maailman paras! Muutama ero kuitenkin ainakin omien vertailujeni mukaan on, suurin ero kohotuksessa, nämä sämpylät kohotetaan kolme kertaa, siitä postauksenkin otsikko. Reseptin kirjoittaminen on hankalaa, koska aineita laitetaan "sopivasti" ja ainesosia voi vaihdella. Alla kuitenkin perus-muoto reseptistä.

Sämpylät (12 isoa tai 16 pientä)
5 dl vettä
n. 10-12 dl jauhoja (en ihan oikeasti tiedä!)
1 pss kuivahiivaa tai vastaava määrä tuorehiivaa
1-2 tl suolaa
1-2 rkl siirappia
1-2 rkl (rypsi)öljyä

1. Mittaa noin 5 dl jauhoja kulhoon ja lisää pussillinen kuivahiivaa. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi (ei kuitenkaan kiehuva), sekoita tasaiseksi velliksi ja anna taikinan herätä puolisen tuntia lämpimässä, liinalla peitettynä. Mikäli käytät tuorehiivaa, liota hiiva ensin lämpimään veteen ja lisää sitten noin 5 dl jauhoja.

2. Kun taikina on saanut kohota ja herätä noin puoli tuntia, tulisi vellin olla kuplaista ja oikeasti hieman kohonnuttakin. Usein jätän ruokalusikan, jota käytän sekoittamiseen, kulhoon ja välillä se meinaa hukkua täysin taikinaan tässä vaiheessa! Lisää joukkoon suola ja siirappi ja sekoita hyvin. Ala lisätä jauhoja noin desilitra kerrallaan, vaivaa käsin tai koneella. Itse vaivaan aina käsin, koska tuntuma säilyy paremmin. Tämä juontaa juurensa ajasta, jolloin taloudestani ei löytynyt yleiskonetta ja taikina oli pakko tehdä käsin. Nykyisin käytän yleiskonetta pullataikinan vaivaamiseen ja siihenkin vasta, kun taikina on valmis, alustan sen siis oikeasti käsin!

3. Taikinan irrotessa hieman käsistä ja kulhon reunoista, lisää öljy. Tässä vaiheessa ainakin itselläni taikina muuttuu taas hieman "juoksevammaksi" (ei se oikeasti juoksevaa ole) ja saattaa tarttua kulhoon uudestaan. Lisää jauhoja kunnes taikina on pehmeää, mutta ei tartu pahemmin käsiin tai kulhoon. Itse tykkään siitä, että taikina on melko pehmeää, mutta itselle paras koostumus selviää kokeilemalla! Aseta taikina lämpimään paikkaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi, liinalla peitettynä

4. Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulla pöydälle. Vaivaa taikinaa hetki jauhotetuin käsin ja leikkaa taikina sopiviin osiin. Itse jaan taikinan ensin kahteen osaan, jotka usein jaan noin kahdeksaan osaan. Hampurilaissämpylöitä teen kuusi kappaletta puolikkaasta taikinasta, yhteensä siis kaksitoista. Taikinasta voi myös muotoilla limpun tai vaikka varrasleivän! Pyörittele sämpylät palloiksi, aseta ne leivinpaperin päälle tarpeeksi kauas toisistaan ja paina niitä hieman litteämmiksi.

5. Kun sämpylät on leivottu, käännä uuni päälle noin 225 asteeseen. Sämpylät kannattaa peittää liinalla tässäkin vaiheessa, sillä kolmas kohotus tapahtuu uunin lämmetessä. Uuniin kannattaa laittaa uunipellit lämpenemään uunin mukana, tällöin kuoresta tulee parempi ja lämpö tulee sämpylään alhaalta, hieman leivinuuni-tyyppisesti. Oikein paksun ja rapean kuoren halutessaan kannattaa laittaa uuniin myös vedenkeittimellä lämmitettyä vettä suuressa uunivuoassa.

6. Vedä leivinpaperi uunipellille juuri ennen sämpylöiden uuniinlaittoa. Paista sämpylöitä noin kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Pohjasta pitäisi tulla ruskea, ei missään nimessä palanut. Kun kypsän sämpylän ottaa käteensä pelliltä ja napauttaa kynnellä pohjaa, pitäisi äänen olla ontto. Mikäli näin ei ole, sämpylä ei ole kypsä. Omassa uunissa tämä kestää noin 10-15 minuuttia, tosin en ole aikoihin katsonut kelloa vaan kypsyviä sämpylöitä, joten ihan varma en ole.


Tänään päätin tehdä sekä sämpylöitä (kuvassa ylhäällä) että leivän (kuvassa yllä). Molemmista tuli hyviä ja taas tuli pohdinta: miksi en tee leipää useammin? Saa nähdä mitä vauhtia tämänkertaiset tuotokset häviävät, yleensä ovat kadonneet todella nopeaa vauhtia ja olenkin tehnyt kaksin- tai puolitoista kertaista taikinaa, jotta sämpylät tai leivät riittäisivät edes muutaman päivän. Sämpylöistä neljä kuudesta meni heti hampurilaisissa ja kaksi pihviä jäi yli, joten pääsen syömään lounaaksi sämpylöitä.

Usein korvaan heti alussa muutaman desin jauhoja kaurahiutaleilla tai lisään joukkoon myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi pellavansiemenrouhetta. Kaurahiutaleita käyttäessäni makeutus on yleensä aina hunaja, vehnäjauhoja käyttäessäni siirappi. Myös sokeria voi käyttää, jos ei hunajaa tai siirappia satu kaapista löytymään. Kauraleivän voitelen yleensä hunajavedellä ja ripottelen märkään pintaan kaurahiutaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti