26. marraskuuta 2012

Kyljysriviä kylläkseen

Epätarkka lihanpala leikkuulaudalla

Lauantaina vietimme aikaa kotona rauhassa pitkästä aikaa. Viime aikojen viikonloput ovat olleet täynnä kiirettä emmekä ole ehtineet kotona olemaan pahemmin. Nyt oli poikkeuksellinen viikonloppu ja kotikin näyttää melko hyvältä lauantain järjestelypäivän jäljiltä! Koska aikaa tosiaan oli, päätin, että on aika tehdä pitkään haudutettua possua. Pakastimessa oli neljän kyljyksen rivi luomu-possua, jonka sulatin jo perjantaina. Tämän jälkeen vuosittainen possu-kiintiö alkaa olla kulutettu, mutta onneksi uutta on tiedossa jo muutaman viikon kuluttua!

Koska aiemmat kyljykset olen valmistanut pannulla tai irtonaisina uunissa, kokonaisen kyljysrivin paistaminen oli uusi tuttavuus. Internetin ihmemaasta löytyi kuitenkin muutama resepti, joita yhdistelemällä päädyin mielestäni varsin hyvään ratkaisuun. Mikäli vastaavaa ruhonosaa ei satu pakkasesta löytymään, kannattaa hakea lihakauppiaalta muhkea possun kyljysrivi, jossa luut ovat tallella. Ne ovat nätimmän näköiset kuin leikatut luut, vaikkeivät makuun niin vaikutakaan. Muutaman muutoksen voisi seuraavaa kerran ajatellen tehdä, mutta kaiken kaikkiaan possu oli onnistunut ja mureaa. Hyvä viini (tässä tapauksessa Espiritu De Chilen Cabernet-Carmenère) kruunasi komeuden.

Possun kyljysrivi ja kasvikset uunissa
possun kyljysrivi (itsellä neljän kyljyksen rivi kahdelle hengelle)
suolaa
pippuria
jauhettua inkivääriä
paprikajauhetta
porkkanaa
perunaa
lanttua
sipulia
valkosipulia

Ota possu huoneenlämpöön vähintään puolta tuntia ennen valmistusta.

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Leikkaa valkosipulin kynnet (itsellä 2-3 kappaletta) puoliksi ja hiero leikkauspinnalla possun pintaa kauttaaltaan. Itse leikkaan aina pituussuunnassa, jolloin hierontapinta on suurempi. Hiero possun pintaan myös muita mausteita oman maun mukaan. Possun kanssa sopii mielestäni sekä valko- että mustapippuri. Itse taisin pippurin unohtaa possun pinnasta kokonaan! Laita possu uunivuokaan.

Kuori ja pilko kasvikset noin tuuman kokoisiksi paloiksi. Itselläni oli 3 porkkanaa, noin 400g perunaa, 1 pienehkö sipuli ja 1 pienehkö lanttu.  Levittele kasvikset possun kyljysrivin ympärille vuokaan, laita myös valkosipulit (tai mitä niistä on jäljellä) vuokaan. Kaada vuoan pohjalle kasvisten sekaan noin 2-3 desiä vettä. Huomaa, että vettä saattaa joutua lisäämään paistamisen aikana.

Kun uuni on 250 asteessa, laita uunivuoka sisään ja laske lämpötila haluttuun paistolämpöön eli 150 asteeseen. Korkeampi lämpötila tuo possulle kivan pinnan, matalampi paistolämpötila kypsyttää possun hissukseen antaen mukavan mureuden lihalle. Anna possun kypsyä uunissa 2-3 tuntia, paistomittari on varsin oivallinen apu tässä. Meidän kyljysrivi oli uunissa varmaan yli 3 tuntia. Valele lihaa paistonesteellä aina silloin tällöin paistamisen aikana. Itse suosittelisin laittamaan folion tai vuoan kannen possun päälle noin puolessa välissä paistamista, meillä possu ehti jopa kuivahtaa hieman. Possu on valmista, kun sisälämpötila on noin 85 astetta, paistomittarissa yleensä on possun kypsyys kerrottukin. Kannattaa ottaa huomioon, että liha kypsyy myös noin viisi astetta vielä vetäytymisen aikana, joten possun voi ottaa uunista jo ennen kuin mittari näyttää täyttä lukemaa!

Nosta liha pois vuoasta ja peitä foliolla. Anna seistä noin 15 minuuttia folion alla vetäytymässä. Samaan aikaan voit tehdä kastikkeen.

Paistikastike
possun paistinliemi
vehnäjauhoja (tai muuta suurustetta)
suolaa
pippuria


Siivilöi paistiliemi kattilaan. Kasvikset kannattaa tässä vaiheessa laittaa uunin jälkilämpöön, jotta eivät jäähdy liikaa. Kiehauta paistiliemi ja lisää joukkoon muutama teelusikallinen venhäjauhoja veteen sekotettuna. Mikäli käytät muuta suurustetta, toimi kyseisen suurusteen ohjeen mukaan. Kun kastike alkaa paksuuntua, mausta se suolalla ja pippurilla. Itse pidän melko paksusta kastikkeesta, tosin tästä tuli melko juoksevaa. Kastikkeeseen voi lisätä jauhoja tai vettä sopivan paksuuden takaamiseksi.

Herkut lautasella

Jostain syystä valokuvat olivat varsin tärähtäneitä, mahtoikohan liittyä akun loppumiseen ja kiireessä kuvien ottamiseen. Ruoka oli myös tuoksunut kotona jo muutaman tunnin joten nälkä oli melko suuri!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti