28. marraskuuta 2012

Leipää jouluiseen tapaan

Mausteinen leipä


Joulu alkaa olla jo nurkan takana, siihen ei ole enää edes kuukautta. Lunta ei ole näkynyt, mutta olemme muutaman joululimpun jo ostaneet kaupasta koemielessä. Inspiraatio kuitenkin jouluiseen leipään iski. Luonnollisesti kaapissa ei ollut joululimppuun tarvittavia ainesosia, joten soveltamalla mentiin. Löysinkin alunperin leipäkoneelle tarkoitetun mausteisen porkkanaleivän resepti ja muokkasin siitä omanlaiseni, osittain olosuhteiden pakosta. Alkuperäisessä ohjeessa porkkanaa oli reilusti enemmän, vettä puolet vähemmän ja mausteetkin hieman eri joten suurensin ohjetta ja tein leivän niistä aineista, mitä kaapista löytyi.

Mausteinen leipä
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa (tai vastaava määrä tuoretta)
10-12 dl jauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1-2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 pientä porkkanaa (näitä voi olla enemmänkin)
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1 tl jauhettua neilikkaa
2 rkl öljyä

Aloitin taas perinteisesti eli sekoitetaan noin kolme desiä jauhoja, kaksi desiä kaurahiutaleita sekä kuivahiiva. Lisätään kuuma vesi ja annetaan seistä puolisen tuntia. Mikäli mietityttää miltä seoksen pitäisi tässä vaiheessa puolen tunnin jälkeen näyttää, alla on kuva, josta koostumus toivottavasti selviää.


Kun ollaan päädytty yllä olevan kuvan tilanteeseen, sekoitetaan joukkoon suola, siirappi, porkkanat (jauhoja tarvitaan todennäköisesti vähemmän mikäli porkkanoita on enemmän, itselläni ei kaapissa ollut enempää!) ja mausteet. Lisätään joukkoon jauhoja desilitra kerrallaan ja vaivataan kunnes taikinan koostumus alkaa olla mukavan pehmeä mutta sopiva. Lisätään joukkoon öljy ja jatketaan vaivaamista. Itselläni meni 10 dl jauhoja yhteensä eli 3 dl aluksi ja sen jälkeen desi kerrallaan 7 dl ennen öljyn lisäämistä. Itse käytin taas rypsiöljyä, se on sopivan neutraali leipään. Öljyn lisäämisen jälkeen piti lisätä vielä desi jauhoja, jotta koostumus oli sopiva. Peitellään taas taikina kohoamaan puoleksi tunniksi.

Itse jaoin kohoamisen jälkeen taikinan kahteen osaan ja muotoilin niistä jauhotetulla pöydällä kaksi limppua samalla vaivaten ilmakuplat pois taikinasta. Annoin limppujen kohota uunin lämpiämisen ajan ja viilsin terävällä veitsellä pintaan pari viiltoa. Laitoin taas pellin kuumenemaan uuniin.

Paistamisen kohdalla 225 asteessa meni jotain pieleen ja leipä kuulosti ja vaikutti kypsältä muttei ollut sitä. Toinen leipä kuitenkin ehti kypsyä kokonaan ja väristä tuli varsin nätti. Koko asunto tuoksui vielä aamullakin piparkakulta, osittain johtuu siitä, että "meidän" perinteiseen piparkakkureseptiin eli isoäidiltäni tulleeseen reseptiin, kuuluu ainoastaan kyseiset mausteet. Saattaapi olla, että vastaavaa leipää tulee joulun aikoihin tehtyä uudestaankin, oli sen verran herkkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti