4. joulukuuta 2012

Glögikausi avattu!

Glögiä ja joulukoristeita


Oikeastaan avasimme glögikauden jo viime viikolla, mutta eipä tuo taida niin tarkkaa olla. Kuva on kuitenkin tältä päivältä.

Glögi kuuluu Jouluun ihan ehdottomasti. Talvisin tulee juotua myös paljon kaakaota, mutta glögiä vain jouluisin. Perheemme perinteinen glögi on melkoisen tiukkaa ja tehdään punaviiniin, mutta itse olen keitellyt ihan alkoholitonta lämmikettä. Tarkka "resepti" on toki aika hankala antaa, koska asiat menevät kattilaan fiilispohjalta, mutta jotain reseptintynkää olisi alla.

Glögi
Kokonaisia, kuivattuja neilikoita (n. 1 rkl)
Kokonaisia kademumman siemeniä (n. 1 rkl)
Kuivattua inkivääriä palana (1-2 palaa)
Kanelitanko
Mehutiivistettä (noin 1,5 dl/henkilö, riippuen mehusta)
Vettä

Kaada kattilaan mehutiiviste ja lisää mausteet. Itse en pidä valmiista mausteseoksista, joten olen ostanut mausteet erikseen. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä mahdollisimman pitkään. Mausteliemestä tulee sen parempi mitä pidempään se saa maustua. Itse taisin puolisen tuntia tuota keitellä. Kannattaa huomioida, että mehu oikeasti keittyy kasaan hieman, joten kannattaa varata ehkä hieman enemmän kuin ohjeessa sanotaan. Meillä sattui olemaan mustikka-mansikka sekamehutiivistettä, mustaviinimarja tai punaherukka toki yleisin.

Keitä vettä vedenkeittimellä. Kaada kuuma mausteliemi teesiiviliän läpi mukeihin. Lisää kuuma vesi. Tarjoile rusinoiden, manteleiden ja/tai hasselpähkinöiden kanssa, oman maun mukaan. Meillä oli rusinoita ja manteleita, hasselpähkinöitä kun allekirjoittanut ei kykene syömään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti