7. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivän ruokaähky

Uunilohi tulleena juuri uunista

Itsenäisyyspäivä vierähti ohi melkoista vauhtia, mutta onneksi suurimman osan päivästä sain viettää kotona, sohvalla löhöten. Ollut kovin kiireinen syksy, joten vapaapäivä arjen keskellä oli enemmän kuin tervetullut. Päivällä kävin äitini luona leipomassa piparkakkuja (asiasta lisää myöhemmin) ja kotona olin päättänyt valmistaa aterian, jossa olisi talouden molempien kaksijalkaisten yhtä lempiruoista: uunilohta. Lisänä perunamuusia ja salaattia.

Uunilohi
lohta (meillä norjanlohta n. 400 grammaa kahdelle)
sitruunapippuria
(valkopippuria)
suolaa
valkosipulituorejuustoa (esim Creme Bonjour, "pikkupurkki")
kermaa

Laita lohi uunivuokaan, itsellä keraaminen uunipata. Tarkista, ettei lohessa ole ruotoja, pystyruodot saa näppärästi pois siihen tarkoitetuilla pihdeillä tai ihan perus pinseteillä. Meidän lohipalasta löytyi yksi (1) ruoto. Ripottele lohen päälle maltillisesti suolaa, sillä myös sitruunapippurissa on suolaa! Ripottele päälle myös sitruunapippuria. Mausteet ovat makukysymys. Myös valkopippuria voi lisätä. Levitä päälle tuorejuusto reiluksi kerrokseksi. Itse käytin 400 gramman loheen noin 2/3 Creme Bonjour -purkkia (niitä pieniä). Lorauta päälle kermaa maun mukaan. Itse laitoin tällä kertaa melko vähän, usein laittanut koko purkinkin.

Paista noin 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Lohi on siitä hyvä, että mielestäni ylikypsänäkin se on hyvää. Itse pidän lohesta eniten mediumina, mutta uunilohen kuuluu olla kyllä hyvin kypsä. Sinä aikana, kun lohi on uunissa, on hyvää aikaa tehdää muut lisukkeet.

Perunamuusi (kahdelle)
500 g yleisperunaa
2 rkl voita
1-2 dl kermaa
suolaa

Pese (ja kuori) perunat. Meillä kuoriminen jää usein väliin, onhan kuoressa kaikki parhaat ravintoaineet! Tämän vuoksi muusi ei ole kauhean kaunista, joten vieraille tarjottava muusi tehdään ehdottomasti kuorituista perunoista. Keitä perunat mieluiten vaikka hieman ylikypsiksi suolatussa vedessä. Kun perunat alkavat halkeilla tai ovat ainakin muuten kypsiä, käännä lämpö pois ja kaada keitinvesi pois. Perunoita ei kannata valuttaa aivan kuiviksi, pieni määrä keitinvettä auttaa mielestäni muusin teossa hyvinkin. Survo perunasurvimella (tai sauvasekoittimella tai vastaavalla) perunat muusiksi. Itse teen aina käsin survimella, koska me pidämme vähän karkeammasta muusista. Lisää joukkoon voi ja anna sen sulaa, samalla jatkaen survomista. Lisää sen jälkeen kermaa vähän kerrallaan, välillä sekoitellen, kunnes koostumus on mieluinen. Tässä kohdassa on todella vaikea sanoa tarkkoja määriä, koska määrät riippuvat halutun muusin koostumuksesta. Mausta suolalla.

Käytimme pitkään jauhoisia perunoita, kunnes erään kerran taisimme ostaa vahingossa yleisperunaa tai kaupassa ei jauhoisia perunoita ollut syystä tai toisesta. Toteamus oli, että yleisperunasta tulee paremman makuinen, vähemmän jauhoinen muusi. Kiinteää perunaa en muusiin käyttäisi, mutta yleisperuna on ehkä hieman makeampi kuin jauhoinen.

Lohen ja muusin rinnalla tarjosin salaattia, jossa oli ruukkusalaattia, jääsalaattia, miniluumutomaatteja sekä kurkkua. Varsin tavallinen salaatti siis, mutta toi mukavasti väriä annokseen, josta en tietenkään ehtinyt yhtäkään kuvaa ottaa. Taisi olla nälkä melkoinen! Ruoan kanssa nautittiin lasilliset aitoa shampanjaa, äitini Ranskasta tuomaa. Piccolo-pullo oli erittäin sopiva kahdelle ja kuiva shampanja sopi erittäin hyvin lohen kanssa.

Salaattia!
Linnan juhlien kanssa naposteltavaksi oli suunniteltuna vaikka mitä, mutta tässä vaiheessa oli jo kameran patterit varastettu muuhun käyttöön, joten kuvat jäi ottamatta. Perinteisillä mätileivillä aloitettiin eli paahtoleipää, smetanaa, kirjolohenmätiä, sipulia ja mustapippuria. Tämän jälkeen, kun presidenttipari siirtyi toiselle ovelle, oli tarjolla juustoja, viinirypäleitä, oliiveja sekä erilaisia keksejä (mukaan lukien samana päivänä leivottuja piparkakkuja) juustojen kanssa. Illalla kierimme sänkyyn, tuon ruokamäärän jälkeen ei ollut mahdollisuutta enää kävellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti