24. joulukuuta 2012

Joulutunnelmallista siikaa ja muuta

Sitruunamarinoitu siika päivää ennen tarjoilua,  oliivit ja persilja puuttuivat vielä

Joulutunnelma alkaa tässä taloudessa olla jo melko hyvin saavutettu. Tämä päivä on maattu sohvalla, pelattu pelejä (erilaisilla koneilla), käyty kävelyllä ja viime hetken stressittömällä kauppareissulla, syöty pizzaa ja tehty ruokaa huomista varten. Monena vuonna valmistamiini jouluruokiini on kuulunut ainoastaan piparkakkutaikina sekä joulutorttutaikina. Muut ovat hoitaneet leipomiset ja muut ruoat. Yhtenä tai kahtena vuonna olen tehnyt imellettyä perunalaatikkoa (Mysi Lahtisen tapaan) ja parina viime vuonna lanttulaatikkoa, joka ei ole imellettyä.

Tämä vuosi on poikkeuksellinen. Emme vietä Joulua sisareni ja hänen miehensä kanssa samassa paikassa (he ovat reissussa). Sen sijaan äidilleni tulevat minun ja avopuolisoni lisäksi Jouluaattona myös avoppini, joka tosin saapui jo muutama päivä sitten. Avoppi on meidän Joulua viettämässä ensimmäistä kertaa, mutta toivottavasti ei viimeistä!

Meidän perinteemme ovat ehkä erikoisia, mutta ruokalista on Jouluna melko tavanomainen. Muutama poikkeus tietysti löytyy. Aamupäivästä, joulukuusen koristelun jälkeen, syömme yleensä riisipuuroa ja juomme kahvia. Päivällinen alkaa aina äitini glögillä, jonka jälkeen seuraa ensin kalapöytä ja sitten lämpimät ruoat. Kalapöytään meillä kuuluu perinteisesti silli, graavattu lohi (äitini graavaama) sekä sitruunamarinoitu siika. Rosollia ja keitettyjä perunoita on myös tarjolla. Sitruunamarinoidun siian on perinteisesti valmistanut sisareni, tänä vuonna vastuu jäi minulle ja ainakin se vaikuttaa varsin lupaavalat!

Lämpimiin ruokiin meillä kuuluu kinkku, joka tosin on kylmä ja palvattu (ei siis itse paistettu), perunalaatikko ja lanttulaatikko. Joinain vuosina tarjolla on ollut herneitä, usein ne unohtuvat. Vielä muutama vuosi sitten tarjolla oli myös lämpimiä luumuja, mutta niitä ei kukaan ole kaivannut, joten niitä ei myöskään ole viime vuosina ollut. Myös pääruoan kanssa on tarjolla rosollia, se kun sattuu olemaan minun lempiruokani Jouluruoista. Jälkiruoaksi on ollut jonkinlainen hyydyke, usein luumusta valmistettu mutta toisinaan myös vadelmasta.

Joulupöydässämme perinteenä on ollut se, että ruoat, joista kukaan ei pidä, jätetään pois. Toisaalta, pöytään on tuotu uusia ruokia (kuten sitruunamarinoitu siika jo useampi vuosi sitten) helposti, mikäli niin on kaivattu tai on tullut hyviä ideoita. Tänä vuonna uutuutena pöydässä tulee olemaan pippurimaustettu makrillli sekä porkkanalaatikko, avomieheni ansiosta. Tänään olenkin siis paistanut paitsi lanttulaatikko, myös porkkanalaatikkoa. Jälkimmäinen valmistui Sauvajyväsen ohjeella. Maistamaan en tietenkään ole päässyt muuta kuin ennen kuin laatikko hyppäsi uuniin, mutta ainakin silloin oli varsin hyvän makuista. Lopullinen tuomio tullee huomenna.

Alla kuitenkin vielä sitruunamarinoidun siian ohje. Koska siikaa ei ole vielä tarjoiltu ja koska hän matkustaa huomenna äitini luo, on hän tällä hetkellä jääkaapissa rumassa muovikipossa. Alkuperäinen idea tehdä nätissä lasikulhossa muuttui, kun tajusin, ettei kulho ole läheskään tarpeeksi suuri. Kuva siis saattaa tulla Joulun jälkeen, mikäli muistan Joulupöydässä kuvan napata! Resepti siis tullut siskoltani, joka on reseptin "jostain" löytänyt, joskus.


Sitruunamarinoitu siika

400 g siikafilettä 1 cm viipaleina
3 sitruunan mehu
2 tl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
4 tomaattia kuorittuina, siemenet poistettuna ja pieninä kuutioina
jauhettua mustapippuria, suolaa

Persiljaa
vihreitä oliiveja viipaleina

Laita kalaviipaleet kulhoon ja kaada päälle sitruunamehu ja öljy. Anna maustua jääkaapissa noin 6 tuntia välillä sekoittaen.

Sekoita sipuli, valkosipuli ja tomaatti kalan joukkoon. Itse en kuorinut tai poistanut siemeniä eikä kuulemma siskonikaan ole koskaan niin tehnyt. Anna maustua jääkaapissa vielä 6-12 h välillä varovasti sekoittaen

Mausta marinoitu kala mustapippurilla ja suolalla. Tarjoa viileänä persiljalla ja oliiveilla koristeltuna.

Reseptihän ei ole erityisen jouluinen, mutta meillä se jostain syystä kuuluu vain ja ainoastaan Joulupöytään, joten tällä mennään. Siian hain Kauppahallista ja hyvää siikaa onkin! Pyysin myös hallissa, että poistavat nahan, jolloin viipalointi helpottui. Leikkasin siian kerran pitkittäin ja noin sentin viipaleiksi poikittain, uskoisin siskonikin tehneen juuri niin. Laitoin siian marinoitumaan lauantaina illalla, sunnuntaina alkuillasta lykkäsin mukaan sipulit ja tomaatit. Tämä resepti vie siis aika paljon aikaa, mutta on ehdottomasti sen arvoista!

Kartsi ja Kartsin Partsi toivottavat kaikille oikein lämmintä ja rentouttavaa Joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti